Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Hur används pronomenet man?

Svar:

Pronomenet man kan användas på flera olika sätt och med olika syftningar beroende på kommunikationssituationen.

I sin mest generaliserande form kan man syfta på alla eller vem som helst: Man bör inte ljuga. Andra gånger syftar man mer insnävat på alla eller vem som helst inom en viss grupp eller kategori: I Frankrike odlar man mycket vin. I skolan arbetar man enligt läroplanen. I vår familj dricker man helst te.

Man kan både innefatta och utesluta talaren: Man försöker alltid göra sitt bästa innefattar talaren eller skribenten, medan På medeltiden använde man limfärg utesluter den. Ibland används man för att syfta på talaren själv, eller på ett vi: Nu är man allt trött!

Flera man med skilda syftningar i samma mening avråder vi ifrån, eftersom det kan bli svårtolkat: För att man ska kunna ge rätt stöd till de elever som behöver det, krävs att man tar kontakt med skolan om ens barn verkar må dåligt.

Formen man används endast som subjekt. Som objektsform används pronomenet en: Man blir glad när någon berömmer en. Och som genitivform används ens: Man spelar ju för dem som gillar ens musik.

Det händer att även en används som subjektsform, i regionalt språkbruk, eller som ett mer markerat könsneutralt generaliserande pronomen.

Vanliga åsikter om man
Vissa reagerar mot mans allmänna syftning, och tycker att den som talar och skriver bör vara tydlig med vad man står för. Men den som yttrar sig kan ibland vilja uttrycka sig allmängiltigt. Man bör inte ljuga skulle kunna formuleras Människor bör inte ljuga eller Du bör inte ljuga, men så direkt kanske man inte vill vara. I Frankrike odlar man mycket vin skulle kunna formuleras I Frankrike odlar de franska vinbönderna mycket vin, men det blir knappast tydligare, utan omständligare.

En del tycker inte om när man används i stället för jag. Men man kan vara ett sätt att låta lyssnaren själv välja om den vill åsyftas. Nu är man fikasugen! kan ses som ett erbjudande om att gå med och fika. Medan Nu är jag fikasugen! inte på samma sätt tilltalar lyssnaren.

Böjning
Pronomenet man är grammatiskt sett en singularform, men används alltså även för att syfta på flera personer, en grupp eller alla. När man syftar på flera är det ganska vanligt att ett adjektiv böjs i plural ihop med pronomenet man: Man är nöjda med bygget. Laget är på väg tillbaka efter en tid när man var slitna. Att vi uttrycker oss så, beror på att vi låter betydelsen styra böjningen, snarare än den grammatiska formen.

Läs även:
Har en börjat användas i stället för man i skrift?

Fördjupning:
Avsnittet om böjning av adjektiv efter betydelse eller grammatisk form i Språkrådet rekommenderar (2023), s. 215–232 (pdf).

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej