Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Hur vet man om ett ord ska skrivas med stor eller liten bokstav?

Svar:

Om ett ord ska skrivas med stor eller liten bokstav i svenskan beror på om det har namnkaraktär eller är en beskrivande benämning, ett substantiv. Gränsen däremellan är inte skarp, vilket ofta gör det svårt att avgöra. Samma ord kan också användas ömsom som namn, ömsom som beskrivande benämning. Exempelvis uppfattas Västkusten som turistbegrepp för Hallands, Västergötlands och Bohusläns kust som ett namn och skrivs med stor bokstav, medan västkusten i betydelsen ’den västra kustsidan av Sverige (eller något annat land med kustlinje i väster)’ uppfattas som ett vanligt substantiv och skrivs med liten bokstav.

Pröva att söka på det ord du undrar över, exempelvis Mellansverige, Koranen eller länsstyrelsen. Här i Frågelådan finns en del svar på enskilda ord. Får du inte träff så hänvisar vi till de generella riktlinjer med exempel som finns i boken Svenska skrivregler.

För stor och liten bokstav i förkortningar gäller särskilda regler, som du kan läsa mer om här: Vilka regler finns för förkortningar?

 

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej