Ikon för Frågelådan

Frågelådan i svenska

Frågelådan

Fråga:

Alla helgons dag, allhelgonadagen och halloween – vad är vad?

Svar:

Den 1 november är det allhelgonadagen. Den lördag som inträffar mellan 31 oktober och 6 november kallas alla helgons dag. Fredagen före denna lördag kallas allhelgonaafton. Hela helgen, dvs. fredag kväll plus lördagen och söndagen, kallas allhelgonahelgen; ofta säger man i talspråk bara allhelgona.

Alla helgons dag är ursprungligen samma dag som allhelgonadagen. Men 1953 bestämdes att den dag som skulle vara allmän helgdag skulle vara en lördag. Man ville emellertid inte inkräkta på kyrkans rätt att fira den här högtiden på den traditionella dagen, den 1 november. Därför finns numera båda dessa dagar i almanackan, men bara alla helgons dag är en helgdag. Vissa år sammanfaller alla helgons dag med allhelgonadagen, eftersom den 1 november ibland är en lördag.

Sedan 1990-talet har den amerikanska seden med halloweenfirande etablerat sig i Sverige. Det är framför allt inriktat på barn och liknar många äldre svenska utklädningstraditioner, t.ex. påskkäringar. På halloween klär barnen ut sig, gärna till spöken och monster, och går runt och tigger godis. Denna helg firas ursprungligen på allhelgonaafton, såsom det engelska namnet halloween anger. Det motsvarar på modern engelska all hallows eve, alltså ordagrant alla helgons afton. Halloween infaller den 31 oktober, men firandet och spökvandringarna kan äga rum under flera dagar runt allhelgonahelgen. Eftersom skolornas höstlov infaller veckan före allhelgonahelgen har det kommit att präglas av halloweenfirandet.

Läs även: Hur ska ursprungligen utländska kalenderhändelser som Black Friday, Thanksgiving och Halloween skrivas i ett svenskt sammanhang?

Hjälpte svaret dig?
Ja     
Nej